Velkommen til Dansk Hardgainer - Mere råstyrke - større muskler - uden steroider

søndag den 6. november 2011

Et forbillede fra fortiden II



Omtrent samtidig med at Alan Stephan (se forrige indlæg) var på den grønne gren, deltog Dan Lurie i bodybuilding-konkurrencer. Han vandt ofte den post det hed ”most muscular” (se billedet).


Én af de store diskussioner i vægttræning og bodybuilding drejer sig om hvordan man får stort muskelvolumen – er det ved at foretage mange gentagelser med moderat vægt (man trætter musklerne), eller er det ved at løfte så tungt som muligt?

Jeg har tidligere i denne blog plæderet for det sidste. Og er det enten-eller, er der ingen tvivl om at man kommer længst med klassisk, benhård vægtløftning.

Men hvis nu det er både-og? Måske får man de bedste resultater ved at kombinere tung vægtløftning med mange gentagelser?

Det hævder John Christy i sin bog ”Real strength, real muscle”. Og der er flere eksempler på atleter der har haft succes med dette.

Dan Lurie kommer fra en tid, hvor bodybuildere ikke kun var store, men også fremviste ”Feats of strength”, altså styrkeprøver. Og hans ”feats” inkluderer både tunge løft og et usandsynligt stort antal reps i klassiske discipliner med kropsvægt.

På hans hjemmeside står der fx:

Over 1600 armbøjninger på 90 minutter.

Over 1200 ”dips” mellem to parallelle barrer på 90 minutter.

Ikke dårligt. Faktisk ret imponerende hvis det er sandt. Jeg har ikke set det udført så det kan naturligvis være ligesom de mange patetiske forsøg man ser på Youtube. Fx er der en video med en mand der skal udføre 1000 armbøjninger på en time. Han går ikke en gang halvvejs ned med brystkassen!
Men jeg tror Dan Lurie udførte dem i rimelig stil. Der er i hvert fald seriøs råstyrke i ovenstående steroide-fri korpus.

Prøv selv at kombinere dine tunge løft i fx deadlift med et stort antal gentagelser i kropsvægtøvelser som armbøjninger, dips, chinups og pullups. FX:

Hvor mange armbøjninger kan du tage i løbet af en time? 2 timer?

Hvor mange pullups i løbet af en dag!?

HUSK: Lad være med at snyde i bevægelsen: fuld længde af bevægelsen, langsom kontrolleret bevægelse.

Det handler ikke om hvor mange du kan tage i ét eneste sæt. Du må tage alle de pauser du har brug for, undervejs i forløbet.

Fx kunne man forestille sig du tog 10 sæt á 5 rep i løbet af en time = 50 rep i alt.

Prøv næste gang at stile efter 75, så 100 osv.

Det går ikke at træne sådan hver dag, eller hver træningsdag. Det ville betyde overtræning. Men prøv hver 3. eller 4. gang at gøre det, eller prøv det 2-3 gange om ugen i en afgrænset periode, fx en måned eller to- forudsat at du ikke er begynder i faget. Tag så mange hviledage der behøves.

Holder teorien, vil der blive brændt fedt af, og musklerne blive måleligt tykkere.

P.S. Dan Lurie skulle stadig leve, og fortsat træne som 87-årig i fitnesscenter. Vi kan nok ikke nå hans 1600 armbøjninger, da han jo kan være easygainer. Men vi kan muligvis nå et flot niveau alligevel.

fredag den 4. november 2011

Et forbillede fra fortiden I



Alan Stephan vandt titlen som Mr. America i 1946. En flot muskuløs fysik og fremtoning i skarp kontrast til nutidens over-size enorme uhyrer.

Jeg er overbevist om at de fleste unge mænd der stræber efter muskler, egentlig helst ville ligne en atlet som Alan Stephan, mere end de ville ligne moderne steroide-junkier.

Det vil jeg i hvert fald.

Stephan var i tilgift en stærk herre, der let præsterede 300 punds bænkpres og deslige. 

Styrken hang sammen med udseendet.








Hans hemmelighed? Stephan talte ikke om proteinpulvere, kreatin eller andre underlige tilskud.
Hans kost bestod af mælk, æg, kød og grøntsager.
Hans program bestod af blot 4-5 store basisøvelse, med den berømte 20-rep squat i fokus.
Han sørgede for god hvile og søvn mellem træningspas.

Jernhårdt arbejde og års tålmod skabte en fysik, der er efterstræbelsesværdig den dag i dag.