Velkommen til Dansk Hardgainer - Mere råstyrke - større muskler - uden steroider

lørdag den 9. april 2011

Get up, stand up!



Nej, indlægget handler ikke om en berømt Bob Marley-sang, men om et vigtigt princip der kan gøre stor forskel – og som kan afgøre om dit træningsprogram er godt eller skidt.

Det beskrives af Matt Marshall på dennes website www.triedandtruefitness.com. Selvom jeg efterhånden er lidt skeptisk overfor Marshalls blog (fordi han gerne vil sælge sine produkter) så står der af og til fornuftige ting.

Som fx denne: træn så vidt muligt i en opretstående stilling.

At kunne stå på to ben er rent kropsanatomisk menneskets fortrin – adelsmærke – over for aberne. Da vore forfædre for hundredtusinder af år siden ”lærte” at gå oprejst skete der noget fundamentalt med menneskets krop.

Vores krop er nu bygget til den vanskelige kunst at kunne gå og stå oprejst.

Når du udfører øvelser mens du står op, aktiverer du langt flere af kroppens muskler end hvis du fx sad ned på en bænk. En stående skulderpres med vægtstang involverer hele kroppen, og træner fx også maveregionen. Det sker ikke på samme måde hvis du sidder ned og udfører øvelsen.

Hver gang du sidder ned, støtter på dine knæ, eller ligger ned på en bænk, de-aktiverer du muskler i kroppen. Noget af kroppen støttes og ”arbejder” derfor ikke. Derfor kan du gøre en god basisøvelse (øvelse hvor mere end én muskelgruppe er involveret) endnu bedre ved at stå op. Når kroppen står op og skal udføre et arbejde, arbejder hundredvis af muskler sammen.

Super øvelser er derfor:

OVERHEAD PRESS (stående)

SQUAT

DEADLIFT

BARBELL ROWING

BARBELL CURLS (stående)

POWER CLEAN

Idet de alle udføres ved at man står op på sine fødder. De er alle – bortset fra curls – super basisøvelser der aktiverer mange muskler over hele kroppen.

Vi vil også inkludere:

DIPS

CHINUPS

PULLUPS

Selvom man ikke her står med fødderne på gulvet, befinder man sig i en opretstående position. Hele kroppen – og hele vægten af kroppen er involveret.

Lad sådanne øvelser være grundstene i dit program – hav for det meste kroppen i en lodret position når du træner, og du får et bedre program, hvor du træner styrke der kan bruges i det virkelige liv.

Jeg siger ikke at du altid skal stå op når du udfører en øvelse, men prøv at se kritisk på dit program. Nogle laver KUN øvelser hvor noget af kroppen støtter sig til en bænk eller gulvet. Det er uklogt. Indfør straks et par opretstående varianter hvis det er tilfældet.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar