Velkommen til Dansk Hardgainer - Mere råstyrke - større muskler - uden steroider

søndag den 13. marts 2011

Fra skrælling til kraftkarl II: Spis som bedstefar



Det forekommer mig, at mange ”radmagre knægte” – skinny guys – er overbeviste om, at de først og fremmest skal spise sig ud af deres magerhed. Træningen har mindre prioritet.

Jeg tror dette er en fejl.

For nylig så jeg i en chat på en bodybuilding-side en ung spinkel hardgainer vise sin diæt. Han spiste 9 måltider om dagen, meget af det var pulvermad, - samlet var der over 350 gram protein og over 4500 kalorier.

Normalt er det folk der vil tabe vægt, der spiser mange små måltider om dagen. Hvorfor så gøre det, hvis man vil øge vægten?
Ja, hvis man vil indtage flere kalorier end normalt kan det være en fordel at indtage 1-3 flere måltider end normalt. Men hvorfor så mange som 9?
Den eneste forklaring jeg kan tænke mig, er at han tror kroppen kun optager små mængder protein af gangen. Dette tvivler jeg på er sandt. Men selvom han deler det op – så optager hans krop på 70 kg ikke 350 gram protein. Det meste skylles lige igennem ham.

På chatten var der sågar en wiseguy, der mente at hardgaineren skulle spise endnu mere protein – så har vi vist det som fitnessinstruktør Jørgen Albrechtsen i 80’erne kaldte en ”vrangforestilling”!

Mange erfarne instruktører, fx Bill Starr (eller Arnold Schwarzenegger) anbefaler 1-2 gram protein pr. kg kropsvægt.

Vores ven her behøver altså ikke spise mere end ca. 150 gram protein om dagen. Det er nok til at vokse - mere er blot spild.

Og bør han ikke droppe den tåbelige idé at spise 9 gange om dagen? Hvad med 4-5 gange som vil være mere normalt – og lettere!

I stedet kunne han med fordel overlade bedømmelsen af maden til sin bedstemor eller oldemor. Hvis han viste ”Bedste” en MacChicken med pomfritter og cola, ville hun sige: det dér – det er da ikke ordentlig mad? Og hvis han viste en ”150 grams æble-selleri-ingefær-salat-med-røgede-kyllingestykker fra Feminas egen helse-ekspert”, ville hun sige: det er da ikke mad til mænd?

Bedste ville lave kartofler med brun sovs og kogte bønner til dansk bøf med stegte løg. Og det er super mad for skinny guys der vil vokse (drik et stort glas mælk til). Der var den slags mad som min bedstefar indtog, da han var skovarbejder i 50’erne (Det var før motorsaven kom til - jeg kan stadig huske at han selv som 80-årig havde imponerende styrke i sine hænder).

Maden har stor betydning – der skal kalorieoverskud til, og godt med protein. Men dette er ingen videnskab - overlad køkkenet til Bedste, og koncentrer dig så om træningen, hardgainer!

Jeg taler om jernhård træning med store basisøvelser hvor der arbejdes til tæt på det muskulære svigtepunkt. Fx et program som foreslået i forrige indlæg.

I stedet for at bruge 80 % af opmærksomheden på mad, så brug 80 % af opmærksomheden på fornuftig hård træning der giver ”bøffer” uden at give skader.

Allright, måske skal man ikke spise alene efter forskrifter ”årgang 1950”. Men fordelen ved at gøre det er at man skærer ned på mængden af præ-fabrikerede madvarer, og madvarer med mange tilsætningsstoffer.

Hvis der er læsere, der har erfaring med ovenstående diæter, eller med ”20-rep squatting” hører jeg meget gerne fra disse. Skriv en kommentar.



1 kommentar:

  1. Så sandt så sandt, det er sku altid nemmer hvis det kan ordnes med Dankort og google.

    SvarSlet