Velkommen til Dansk Hardgainer - Mere råstyrke - større muskler - uden steroider

mandag den 21. marts 2011

Sov godt!



De fleste har nok efterhånden forstået at det er en virkelig dårlig ide at træne 5 eller 6 gange vægttræning om ugen. Efterhånden har videnskaben, fitness-blade, og instruktører som fx Chris MacDonald i de senere år pointeret at man skal sørge for at kroppen hviler mellem anstrengelserne.

Der skal såmænd nok være nogle der stadig forsøger sig med ”split routines” 4-5 gange om ugen – og avancerede atleter på steroider gør det utvivlsomt. Men deres adfærd har ingen interesse her.

Tommelfinger-reglen siger at man altid bør have mindst én hviledag mellem hver træningsdag. Ideen om at træne 5-6 gange om ugen er en steroide-akkumuleret tåbelighed der hører 70’erne til.

Så vidt, så godt. Men er alle klar over søvnens betydning i hvileperioden?

Det er når du sover at kroppen genopbygger sine ressourcer, og det er også på det tidspunkt at den bygger ”nye” muskler op. Det er en meget langsom proces der kræver meget mere end "et par timer på øjet".

En atlet der sover som et spædbarn 8-9 timer i døgnet – sammenhængende, vel at mærke – får langt, langt mere ud af sin træning end en atlet der kun sover 5-6 timer om natten. Det er afgørende at man får en god lang nattesøvn stort set hver eneste nat. Det hjælper ikke at man sover 5 timer om natten og så sover 3 timer om eftermiddagen. Det skal være 8 timers sammenhængende søvn.

Men hvis man spiller voldelige PC-spil til klokken 23.30, og så går i seng kl. 23.50, og så lige skal svare en SMS fra en sød pige kl. 00.45, og så skal op kl. 07.00 for at gå i skole - så kan man glemme alt om at få virkelig styrke og bøffer i løbet af rimelig tid…

Uanset om man har verdens bedste program, træner perfekt hver gang i centeret og spiser perfekt og får præcis den mængde protein, kulhydrat, fedt, mineraler og vitaminer man skal have!

Gør dig selv en tjeneste og optimér under alle omstændigheder din sundhed, ved at tage din gode nattesøvn meget alvorligt.

Det er påfaldende hvor vanskeligt dette enkle budskab har ved at trænge igennem. Matt Marshall beskriver på sin blog www.triedandtruefitness.com i et af sine seneste indlæg hvordan han nemt kunne få mænd til at spise ”300 gram lamakød med venstre hånd om dagen” for at udvikle muskler. Men han taler for døve øren, hvis han beder dem om at sove 9 timer hver nat.

(picture from wikimedia commons – no copyright).



Ingen kommentarer:

Send en kommentar