Velkommen til Dansk Hardgainer - Mere råstyrke - større muskler - uden steroider

lørdag den 26. marts 2011

The breathing Pullover



Forleden dag hvor jeg var nede for at træne, bemærkede jeg adskillige unge fyre, som var særdeles ”pumpede”. Det viser sig især ved at deres biceps og skuldermuskler er ret store, foruden en voldsom ”tyrenakke”.
Men der var et eller andet… Jeg har studeret mange fotos af bodybuildere fra perioden 1900-1960, og det virker som om de så lidt anderledes ud end naturlige muskelfyre i dag.

Jeg mener at forskellen ligger i brystkassen. Bodybuildere som Steve Stanko fra 1947 (billedet), havde ofte et kraftigt, tøndeformet bryst. Det var mere end bare ”V-shape”, det var en decideret tøndeformet brystkasse. De fyre jeg så i centeret, havde imponerende store arme og skuldre, de havde også store ”lats” – men de havde ikke Steve Stankos kæmpe brystkasse.

Forklaringen findes måske i en øvelse der ikke dyrkes ret meget mere.

Foruden at træne jernhård squatting, kombinerede mange af de gamle mestre denne superøvelse med en anden, der går under navnet breathing pullover.

Pullover udføres ved at man ligger på en bænk, og holder en vægtskive eller håndvægt/vægtstang i strakte (eller næsten strakte) arme over hovedet. Så lader man langsomt armene bevæge sig op over hovedet, ned mod gulvet.
Et eksempel ses her:



(markér evt. adressen og kopiér den op i browserens søgefelt).


Jeg udfører den dog på en lidt anden måde, idet jeg følger Stuart McRoberts anvisninger. Jeg anbringer fødderne på kanten af bænken – for i modsætning til Bænk pres er vi ikke her interesserede i en bue i ryggen (lad nakken gå lidt ud over kanten af bænken). Jeg går heller ikke så langt ned mod gulvet med vægten som manden i videoen.
Og så er der den vigtigste detalje – manden udfører nok en pullover, men det er ikke en breathing pullover.
Det centrale i breathing (”indåndende”) pullover, er nemlig at man trækker vejret så dybt ind man kan, idet vægten bevæger sig ned mod gulvet. Det skal ikke gå hurtigt, men stille og roligt. Når de strakte arme er nået så langt mod gulvet som man kan klare, stopper man. Tag et sidste sug luft ind. Før så armene op igen og pust ud. Det gælder om at få så meget luft i lungerne som muligt – og det er en fordel at udføre øvelsen umiddelbart efter man har udført en øvelse med masser af ”pusten” for så er lungerne ”varme”. Traditionelt udføres den efter squat.

Det er en udstrækningsøvelse, mere end en muskeløvelse. Det er derfor IKKE afgørende hvor meget vægt der er på. Vælg en moderat vægtmængde, ikke for let, ikke for tung. En 5 eller 10 kg skive er god. Hold dig så til denne. Udfør fx 2-3 sæt á 10 rep.

Formålet med øvelsen er at udvide brystkassen. Det er ikke videnskabeligt bevist at det sker, men talrige atleter hævder at det har virket for dem. Det er helt sikkert ikke noget der sker ”overnight” men kræver flere måneders træning.

Kombinér hårde pull-ups eller chin-ups med hård squat og breathing pullover, og du har 1940’ernes opskrift på en kraftig brystkasse.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar